Guide: Nål og Tråd

Ingrid/ april 15, 2024/ Uncategorized

Nål og tråd henger sammen, og de samarbeider for å lage en fin søm. Her får du en liten introduksjon som kan hjelpe deg å velge riktig nål og tråd til ditt prosjekt.

Symaskinnåler

Vi har symaskinnåler fra det japanske merket Organ. De leverer nåler som passer til de aller fleste husholdningsmaskiner, og som passer til ulike stoffer og tråd. Når du skal velge nål bør du tenke på tykkelsen på nålen og type spiss. Nåler finnes i tykkelser fra 55 – 120, hvor lavt tall er tynt og høyt tall er tykt. 80 er “normal” nål for vevde bomullstoffer. Nålespissen utforming påvirker hvordan nålen glir gjennom stoffet og hvordan tråden glir gjennom nålehullet. Hovedsaklig bruker man spisse nåler på vede stoffer og ballpoint (SUK) på strikkede stoffer. Det er viktig å velge riktig nål for stoffet for å oppnå best resultat.

Det er viktig å huske å bytte nål. Nålen skal byttes etter ca. 8 timers søm. En gammel/skadet nål kan både ødelegge stoffet, tull med trådspenningen og gi ujevn søm, hoppesting, tråden ryker og skade på stingplata.

Vårt utvalg av symaskinnåler

Organ Symaskinnåler Universal

Universal
Brukes til vevde stoffer. Nålen har en skarp nålespiss som går nøyaktif og rett gjennom stoffet.

Fåes også som tvillingnål.

Organ Symaskinnåler Quilting

Quilting
Tynn spiss nål for quilting, lappeteknikk og knappehullsøm, som lager mindre hull i stoffet. Nålen er utformet med en spesiell helning mot griperen for å forhindre hoppesting for å lettere får med seg undertråden.

Organ Symaskinnåler Top-Stitch

Top-Stitch
Skarp spiss nål hvor nåløyet og trådsporet på nålen er dobbelt så stort som på en universalnål. Passer til å sy fyldige stikninger, Quiltesømmer med tykkere tråder og knapphull.

Organ Symaskinnåler Jeans

Jeans
Solid nål med tynn spiss, til å sy i kompakte vevde stoffer med hard overflate- jeans, kanvas, flanell og imitert skinn.

Organ Symaskinnåler Lær

Lær
Lærnålen har en «Kniv-tupp» som skjærer hull i stoffet. Dette gir en fin søm uten å skade materialet. Denne brukes for å sy i lær og semsket skinn, samt plast og vinyl.

Organ Symaskinnåler Jersey SUK

Jersey
Jerseynålen brikes til elastiske stoffer. Den har en medium ball point tupp , som gjør at stoffet ikke rakner.

Fåes også som tvillingnål

Organ Symaskinnåler Microtex

Microtex
Brukes til søm i mikrostoffer som er veldig tette, tynne og silkeaktige – chiffong og organza. Nålens smale, tynne spiss skader ikke disse veldig tett-vevde stoffene.

Organ Symaskinnåler Silk

Silk
Ekstra tynn ball point nål i liten størrelse. Nålen har et stort nåløye med et bredt trådspor i forhold til nåltykkelsen. Brukes til søm i satin, silke og badetøy stoff.

Organ Symaskinnåler Broderi

Broderi
Broderinålen har en spesiell helning mot griperen for å forhindre hoppesting for å lettere får med seg undertråden. Nålen tillater brodering i alle retninger med ulike tykkelser på trådene. Forhindrer også at stoffet trekker seg sammen ved brodering. Broderinålen er identisk med Blue Tip nålen.

Organ Symaskinnåler Broderi Anti Glue

Broderi Anti-Glue
Anti-Glue nålen minsker risken for att spray eller klister setter seg fast i nålens trådspor eller i nåløyet. Nålen har gode egenskaper ved quilting og brodering på stoff som er festet med selvheftende spray, borrelås eller klisterpapir.

Organ Symaskinnåler Metall

Metall
Denne nålen bruker du når du syr med metallisk tråd til brodering. Nålen har stort nåløye, dobbelt så langt og fire ganger bredere enn universalnålen. Dette minimerer at spesialbehandlede tråder ryker.

Organ Symaskinnåler Super Stretch AX1SP Overlock

Super Stretch HAX1SP
Superstretch-nålen er tilpasset overlockens høye syhastighet og har en kuleformet spiss som tillater griperen å komme nær nålen for å lage perfekte sting.

Organ Symaskinnåler ELx705 CR SUK Coverstitch

EL x 750 CR
For vekde stoffer. Ekstra stiv og sterk nål, tilpasset overlock- og coversømmaskinens høye hastighet og med presisjon for spesielt tvillingfalder med coversømmaskiner.

Organ Symaskinnåler ELx705 CR SUK Coverstitch

EL x 750 CR SUK
For elastiske stoffer. Ekstra stiv og sterk nål, tilpasset overlock- og coversømmaskinens høye hastighet og med presisjon for spesielt tvillingfalder med coversømmaskiner.


Sytråd

Når det kommer til sytråd er kvalitet avgjørende, og derfor har vi merkene Gütermann og Wonderfil i hyllene våre. Tråd av høy kvalitet er spunnet slik at den slipper lite fiber når man syr, som fører til mindre lo i symaskina og en glatt og fin søm. Hvis tråden loer eller ryker når du syr med den, kan det være av lav kvalitet eller rett og slett gammel. Du kan enkelt teste om tråden er morknet ved å prøve å slite tråden. Hvis den ryker med et «napp», er tråden bra. Dersom den smuldrer eller glir fra hverandre er den blitt dårlig.

Sytråder kommer i mange ulike tykkelser. Det finnes i hovedsak tre ulike systemer for å angi nåltykkelse: NM, Trådnummer (Ticket) og Wt (weight). Gutermann bruker trådnummer, som er en forenkelt versjon av NM/3. (Enkelt forklart: NM = hvor mange meter det er pr. 1 gram tråd. NM/3 = tretråd) Du kan lese mer om de ulike systemene her. «Vanlig» sytråd har no. 100. No. 50 er dobbelt så tykk som nummer 100, og no. 200 er halvparten så tynn som 100. Wonderfil bruker et annet system: Wt. Men fortvil ikke, for å regne om Wt til trådnummer trenger du bare å gange med 3! f.eks. 40 wt = no.120

Vårt utvalg av sytråder:

Sew-all Thread Gütermann Sytråd

Sew-all Thread
no. 100
100% Polyester
200 m
Nål: 70-90

Fiberfri, sterk og jevn. Brukes til alle sømmer og stoffer, både for hånd og på symaskin.

Extra Strong Gütermann Sytråd

Extra Strong
no. 40
100% Polyester
100 m
Nål: 90-110

Robust tråd for symaskin, for belastede sømmer og kraftige stoffer.

Top Stitch Gütermann Sytråd

Top Stitch
no. 30
100% Polyester
30 m
Nål: 100-120

Tre tråds, tykk, sterk og glansfull – til dekorative sømmer og stiklinger og håndsøm av knapphull i medium til tykt stoff. (Bruk “Sew All” som undertråd). 

Cotton 30 Gütermann Sytråd

Cotton 30
no. 75
100% Bomull
300 m
Nål: 80-90

“Rund og fyldig”, glansfull, myk, dekortråd – Perfekt til quilting og frihåndsbrodering, stikninger og dekorative sømmer.

Quilting Thread Gütermann Sytråd

Quilting Thread
no. 65
100% Mercerisert Bomull
200 m
Til Håndsøm

Sterk 3 trådig bomullstråd, til håndquilting og lukkekanter. Vokset – unngå krøller og floker.

Rayon 40 Gütermann Sytråd

Rayon 40
no. 110
100% Viskose
200 m
Nål: 70-90

Tynn og glansfull tråd til maskinbrodering, frihåndsbrodering og dekorative sømmer.

Metallic Effect Thread Gütermann Sytråd

Metallic Effect Thread
no. 90
64 % Polyester / 36 % Polyurethane 50m
Nål: 100-110

Metallisk tråd til dekorative sømmer for alle stoff. (Bruk “Sew All” som undertråd)

Elastic Thread Gütermann Sytråd

Elastic Thread
no. 18
64 % Polyester / 36 % Polyurethane
10 m

Elastisk underspoletråd for smocking og rynking. Spoles for hånd på underspolen, kombineres med “Sew All”.

Wonderfil Designer overlocktråd

Wonderfil Designer
no. 120 (wt 40)
100% polyester
2500 m
Nål: 70-90

Overlocktråd – myk tråd med litt glans. Perfekt til bekledningssøm.

Gütermann Toldi-Lock Overlocktråd

Toldi-Lock
no. 120
100% polyester
2500 m
Nål: 70-90

Overlocktråd fra Gutermann, Industritråd. Til søm av bekledning.


Bulky-Lock 80 Gütermann Sytråd

Bulky-Lock
no. 80
100% Polyester
1000 m  
Nål: 70-90

Ekstra myk polyester-sytråd til overlock og cover. Perfekt sammen med isoli, og til undertøy og plagg som skal rett på huden.

Miniking Gütermann Sytråd

Miniking
no. 120
100% Polyester
1000 m  
Nål: 60-80

Medium tynn universaltråd til både symaskin, overlock og cover. Vanlig søm på lettere tekstiler.

Share this Post